Τρίτη 8 Μαΐου 2018

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΤΕ


ΑΘΗΝΑ 7/5/2018

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ "ΚΟΥΡΕΜΑ" ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΜΑΣ

Στα οκτώ βασανιστικά χρόνια των μνημονίων, οι περικοπές μισθών-συντάξεων, η μείωση των εισοδημάτων των λαϊκών στρωμάτων, η μαζική ανεργία, η συρρίκνωση του κύκλου εργασιών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι υπερφορολόγηση και οι υπερβολικές εισφορές σε αυτοαπασχολούμενους, μικροεπαγγελματίες, μικρούς αγρότες κτλ. κατέστησαν τα χρέη στις τράπεζες μη εξυπηρετούμενα, ενώ πολλαπλασίασαν τα χρέη προς το δημόσιο (εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία), ΔΕΚΟ και τρίτους. Έτσι σήμερα, ενώ το δημόσιο χρέος αγγίζει τα 325 δις ευρώ, το σύνολο του ιδιωτικού χρέους ξεπερνάει τα 230 δις ευρώ.
Δυστυχώς, στη δεινή θέση να μη μπορούμε να ανταποκριθούμε στις δανειακές υποχρεώσεις μας, βρεθήκαμε και οι 16000 συνταξιούχοι της ΕΤΕ, μετά τη βίαιη περικοπή της παροχής επικούρησής μας το Νοέμβρη του 2017. Αφού υποστήκαμε τις περικοπές από την εφαρμογή των πολλαπλών συνταξιοκτόνων νόμων, τις περικοπές των δώρων, τη μείωση του αφορολόγητου εισοδήματος (έπεται και νέα το 2020), ήρθε και η χαριστική βολή με την περικοπή της παροχής επικούρησης.
Η Διοίκηση της ΕΤΕ, παρότι ευθύνεται για την βίαιη φτωχοποίησή μας, κωφεύει στις προτάσεις για παύση της κράτησης των δόσεων των δανείων μας, μέχρι να ρυθμιστεί οριστικά το ζήτημα της επικούρησης, και μας οδηγεί σε ατομικές συμφωνίες στα επιτόπου καταστήματα, για να ρυθμίσουμε τα δάνειά μας, όπως οι υπόλοιποι πελάτες της. Και όχι μόνον! Την ίδια ώρα, προβαίνει σε πώληση "κόκκινων" δανείων σε κερδοσκοπικά funds, σε τιμή που αγγίζει μόλις το 3% της συνολικής αξίας των δανείων, ενώ ετοιμάζει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, στοχευμένη "εθελούσια" πεντακοσίων εργαζομένων. Δηλαδή, θα δημιουργήσει και νέες υποχρεώσεις στο ΛΕΠΕΤΕ, την ώρα που του αφαιρεί εισφορές! 
Ο καιροσκοπισμός και η αναλγησία της δεν έχει όρια!
ΟΙ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΙ προτείνουμε στο Δ.Σ. του ΣΣΕΤΕ να υιοθετήσουμε την παρακάτω πρόταση για "κούρεμα" των δανείων μας, την οποία και να εντάξει στο διεκδικητικό του πλαίσιο ο ΣΣΕΤΕ.





·  Να περικοπούν τα πάσης φύσεως δάνεια των συνταξιούχων της ΕΤΕ προς την ΕΤΕ, ενήμερα και μη, σε ποσοστό ανάλογο με τις μειώσεις που υπέστησαν τα εισοδήματά μας. Στις μειώσεις των εισοδημάτων μας συμπεριλαμβάνονται όλες οι περικοπές και οι επιβαρύνσεις που έγιναν στις συντάξεις με βάση τους μνημονιακούς νόμους, καθώς και οι μειώσεις από τις περικοπές του αφορολόγητου εισοδήματος. Τα δάνεια περικόπτονται κατά σειρά προτεραιότητας, ξεκινώντας από τα πιο υψηλότοκα, ασχέτως εξασφαλίσεων της Τράπεζας. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, οι ετήσιες δόσεις μετά τη ρύθμιση, δε μπορεί να ξεπερνούν το 1/3 του ετήσιου εισοδήματός μας.
·  Για τις περιπτώσεις των συναδέλφων, των οποίων το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα είναι αποδεδειγμένα κάτω από τα επίσημα οριζόμενα όρια φτώχειας, καθώς και ευπαθών ομάδων συναδέλφων, με σοβαρά προβλήματα υγείας, γίνεται διαγραφή όλων των δανείων. 
·  Κανένα δάνειο συνταξιούχου ή εργαζόμενου στην ΕΤΕ να μην πωληθεί σε fund.
Η παραπάνω πρόταση ζητάμε να εγκριθεί από το Δ.Σ. του ΣΣΕΤΕ και να διεκδικηθεί από την ΕΤΕ. Είναι ευνόητο, ότι, αν συμφωνηθεί πριν από τη λήξη του ζητήματος του ΛΕΠΕΤΕ, θα πρέπει να προβλεφθεί ειδική παράγραφος, στην οποία θα προβλέπεται ότι, μετά τη λήξη του ζητήματος του ΛΕΠΕΤΕ, η συμφωνία αυτή, με αυτό το περιεχόμενο ακριβώς, θα συνεχίσει να υλοποιείται, συμπεριλαμβανομένης της εξέλιξης στο ΛΕΠΕΤΕ. Αυτήν την πρόταση, εννοείται πως θα συντάξει ο ΣΣΕΤΕ, με τη συμβολή των νομικών του συμβούλων.



Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: 
Αντωνίου Ειρ., Γάτσιος Δ., Δημητρόπουλος Γ., Κατσάνος Θ., Κονταρίνης Π., Λιβιεράτος Σ., Παπαδάκη Σ., Παπαπολύζος Π., Ψαρρού Ζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου