Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΤΕ



Αθήνα, 25 Απρίλη 2018

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Σ.Σ.Ε.Τ.Ε.

Ο Αγώνας μας συνεχίζεται

Η σημερινή συνέλευση πραγματοποιείται σε ιδιαίτερες συνθήκες.
Το εισόδημα των συναδέλφων έχει μειωθεί δραματικά, αφού οι συντάξιμες αποδοχές μας έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο.
Οι επώδυνες αυτές μειώσεις είναι αποτέλεσμα όλων των μνημονιακών περικοπών, που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια στις κύριες συντάξεις μας, την περικοπή των δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων, Καλοκαιριού, μετά από τις διαρκείς μειώσεις του αφορολόγητου εισοδήματός μας (επίκειται και άλλη πιο επώδυνη το 2020), αλλά και το επερχόμενο, νέο "κούρεμα", που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό των συντάξεών μας και την περικοπή μεσοσταθμικά 18% περίπου από το 2019.

Είναι τεράστιες οι πολιτικές ευθύνες όλων των μνημονιακών κομμάτων, που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, όλων των βουλευτών συνολικά, και του καθένα προσωπικά, που ψήφισαν τα 3 μνημόνια και τους εφαρμοστικούς τους νόμους.
Kαι αυτές τις ευθύνες θα πρέπει να τους αποδώσουμε.

Βρισκόμαστε σε ειδικές καταστάσεις, που οδηγούν μία συνέλευση ‘ρουτίνας’, τακτική ετήσια, να πάρει τα χαρακτηριστικά ειδικής συνέλευσης για τον ΛΕΠΕΤΕ, που πρέπει να σταθεί και να απαντήσει στο πώς το Δ.Σ. διαχειρίστηκε το όλο ζήτημα, πού βρισκόμαστε ύστερα από οχτώ μήνες, και τι θα σχεδιάσουμε για τη συνέχεια. Η απάντησή μας σε αυτά βασίζεται στις προτάσεις, που έχουμε καταθέσει στο Δ.Σ, σχετικά με τις οποίες πιστεύουμε ότι, αν είχαν γίνει έγκαιρα αποδεκτές στο σύνολό τους, και όχι εν μέρει και αποσπασματικά, θα είμαστε σε καλύτερη θέση απ’ ότι τώρα.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ

Οι προτάσεις που έχουμε διαμορφώσει και καταθέσει δημόσια και κατ’ επανάληψη στο Δ.Σ. του ΣΣΕΤΕ είναι οι εξής:

1.Βασική προϋπόθεση συμμετοχής σε διαδικασία διαλόγου με την Τράπεζα, είναι:
α) η πληρωμή των οφειλόμενων και η κανονική καταβολή της παροχής όσο διαρκεί ο διάλογος,
β) ο μόνος διάλογος που μπορεί να γίνει είναι εντός ΛΕΠΕΤΕ, χωρίς βεβαίως να δεχόμαστε ούτε κατ’ ελάχιστο την αλλοίωση του εγγυημένων παροχών χαρακτήρα που αυτός έχει και
γ) διαχειριστικός έλεγχος του ΛΕΠΕΤΕ από το 1949.
2. Οικονομοτεχνική μελέτη, που θα συμπεριλαμβάνει στα συμπεράσματά της τα αποτελέσματα του διαχειριστικού ελέγχου, καθώς και την ένταξη των προσληφθέντων από το 2005 και μετά.
3. Το νομικό επιτελείο του Συλλόγου να συντάξει νομοθετική τροπολογία για την ένταξη στο ΛΕΠΕΤΕ των προσληφθέντων μετά το 2005, την οποία συνταξιούχοι, εν ενεργεία και Τράπεζα θα ζητήσουμε από την Κυβέρνηση, αλλά και την αντιπολίτευση, να ψηφίσουν.
4. Συνέχιση των νομικών ενεργειών με την άμεση κατάθεση των αγωγών του συνόλου των συναδέλφων, καθώς αυτό, εκτός από το πρακτικό αποτέλεσμα για καθένα ξεχωριστά συνάδελφο, ασκεί μια επιπρόσθετη πίεση προς την Τράπεζα και την Κυβέρνηση, με στόχο την μη ολοκλήρωση των όποιων σχεδίων τους, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά οι υποχρεώσεις προς τον ΛΕΠΕΤΕ, εφ’ όσον υπάρχουν εκκρεμείς δικαστικές διεκδικήσεις.
5. "Μεταφορά" των διεκδικήσεών μας και στα διεθνή φόρα, με προσφυγές σε διεθνή δικαστήρια, όπως το Διεθνές Δικαστήριο του Συμβουλίου της Ευρώπης κτλ.
6. Δημοσιοποίηση του θέματος με  συνεντεύξεις Τύπου και καταχωρήσεις ανακοινώσεων στον ημερήσιο, περιοδικό και ηλεκτρονικό Τύπο. Επιδιώκουμε (με τη δημοσιοποίηση των ευθυνών της ΕΤΕ απέναντι στο ΛΕΠΕΤΕ, αλλά και της κυβέρνησης για  το PSI και όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους), να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη για το δίκαιο του αγώνα μας.
7. Δυναμώνουμε τις κινητοποιήσεις μας με καθημερινές καταλήψεις μπροστά και μέσα στα Κεντρικά Κατ/τα Αθηνών, Θεσσαλονίκης και σε πανελλαδική κλίμακα, όπου είναι δυνατόν, με κλείσιμο καταστημάτων. Η αδυναμία εξυπηρέτησης της πελατείας θα ασκήσει ουσιαστική πίεση σε ΕΤΕ και κυβέρνηση.


Η πλειοψηφία του Δ.Σ., ενώ είχε αποφασίσει ότι έθετε βασικές προϋποθέσεις, που έπρεπε να
τηρηθούν προκειμένου να συμμετάσχει ο ΣΣΕΤΕ σε οποιοδήποτε διάλογο με τη Διοίκηση, στην πορεία, και μάλιστα με απόφαση του Προεδρείου και όχι του Δ.Σ. του ΣΣΕΤΕ, που είναι και καταστατικά το αρμόδιο, παράκαμψε τις βασικές αυτές προϋποθέσεις και συμμετείχε στον προσχηματικό-όπως αρχικά είχαμε επισημάνει- διάλογο.

Τα γεγονότα είναι γνωστά. Επιβεβαιώθηκε-όπως και πάλι είχαμε επισημάνει- η αναλγησία της Διοίκησης, η κάθετη άρνησή της για οποιαδήποτε λύση, η οποία θα βασιζόταν στη συνέχιση της λειτουργίας του ΛΕΠΕΤΕ ως εγγυημένων παροχών, η πρόθεσή της να μας οδηγήσει στο ΕΤΕΑΕΠ κτλ., αλλά και το γεγονός ότι ψεύδεται, αφού ο SSM δεν ήταν αυτός που απαίτησε να προβεί σε περικοπές των παροχών επικούρησης.
Ωστόσο, χάθηκε πολύτιμος χρόνος (όχι λίγος) σε παραπλανητικές συζητήσεις, κωλυσιεργίες, καθυστερήσεις κτλ.

Παράλληλα, ο ΣΣΕΤΕ έκανε κινητοποιήσεις και περιοδείες σε όλους τους νομούς. Ωστόσο, οι σποραδικές κινητοποιήσεις, παρά τη μαζικότητα που είχαν, αφού οι συνάδελφοι ανταποκρίνονταν θετικά σε όλα τα καλέσματα του ΣΣΕΤΕ, εκ του αποτελέσματος, διαφαίνεται ότι δεν άσκησαν την πίεση που θα ήταν απαραίτητη, ώστε η Διοίκηση να υπαναχωρήσει.

Στα επιχειρήματά μας πρέπει να γίνεται αναφορά στις ενέργειες διαχρονικά όλων των Διοικήσεων, που είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία της ΕΤΕ, και πολλές φορές συνοδεύτηκαν από σκάνδαλα (χαρακτηριστικό παράδειγμα πρόσφατο, η σκανδαλώδης διαδικασία για το ξεπούλημα της Εθνικής Ασφαλιστικής, της Banka Romansca, αλλά και παλιότερα η υπόθεση της ΠΑΝΓΑΙΑ).

Αυτή η δημοσιοποίηση θα ενίσχυε τη θέση μας, ότι δηλ. δεν είναι τα μερικά εκατομμύρια που ισχυρίζεται ότι θα χάσει η ΕΤΕ από τις συντάξεις όσων εργάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια για την θετική προοπτική της, αλλά οι σκανδαλώδεις ενέργειες των Διοικήσεων, και της σημερινής, που δημιουργούν εξαιρετικά προβλήματα στα αποτελέσματά της και στην πορεία της. Θα δημιουργούσε στη Διοίκηση της ΕΤΕ πρόβλημα, γιατί θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία, άρα στην πελατεία της.

Οι ‘ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ Πρωτοβουλία Συνταξιούχων ΕΤΕ’ προτείναμε, εδώ και μήνες, ο ΣΣΕΤΕ να ετοιμάσει νομοθετική ρύθμιση για την ένταξη στο ΛΕΠΕΤΕ των εργαζομένων που προσλήφθηκαν μετά το 2005, ώστε να ενισχυθεί με εισφορές ο ΛΕΠΕΤΕ, να μειωθεί το ποσό που εισφέρει κάθε μήνα η ΕΤΕ, και να υπάρχει θετική προοπτική ώστε να λάβουν την επικουρική παροχή και οι εργαζόμενοι της ΕΤΕ.

Τη νομοθετική αυτή ρύθμιση μαζί με το αίτημα ανακεφαλαιοποίησης του ΛΕΠΕΤΕ, που θα αποκαταστήσει τη σημαντική ζημιά που υπέστη από το P.S.I, με παράλληλες κινητοποιήσεις και πορείες μας προς τα αντίστοιχα Υπουργεία, θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχουμε καταθέσει στους αρμόδιους Υπουργούς.


 Αυτό δεν έγινε, δεν ασκήθηκε καμιά τέτοια πίεση προς την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να μας κοροϊδεύει ουσιαστικά ο κ. Πετρόπουλος (πρώην νομικός σύμβουλος του ΣΥΕΤΕ, που επιχειρηματολογούσε υπέρ του ΛΕΠΕΤΕ), αλλά και βουλευτές (πρώην συνάδελφοί μας και μη), οι οποίοι καταθέτουν ανέξοδες ερωτήσεις στη Βουλή, προσποιούμενοι ότι κινητοποιούνται για την επίλυση του προβλήματός μας.

Βασική μας θέση είναι ότι διαχρονικά οι διοικήσεις της ΕΤΕ έχουν την απόλυτη ευθύνη για την εξέλιξη της κατάστασης στο ΛΕΠΕΤΕ. Τώρα, η ΕΤΕ προχωρά  σε ΝΕΑ "εθελούσια" έξοδο 500 συναδέλφων, η οποία θα επιβαρύνει για μια ακόμη φορά το ΛΕΠΕΤΕ.

Επίσης, είχαμε από την αρχή καταθέσει πρόταση στο Δ.Σ. του ΣΣΕΤΕ, να προχωρήσει ο Σύλλογος, χωρίς τη συμμετοχή της Διοίκησης σε μελέτη για την πορεία του ΛΕΠΕΤΕ, με την παραδοχή της ένταξης σ΄ αυτόν των προσληφθέντων μετά το 2005, ώστε να έχει ο ΣΣΕΤΕ μια πρώτη εικόνα, και να τη χρησιμοποιεί ως επιχείρημα. Η πρότασή μας όχι μόνον απορρίφθηκε, αλλά λοιδορήθηκε από όσους δεν την κατάλαβαν, αλλά ακόμα και από τους ….θιασώτες του ΕΤΕΑΕΠ, για τους δικούς τους λόγους….       Ας αναλογιστούμε σήμερα, πόσο θα συνέβαλαν στην επιχειρηματολογία μας τα στοιχεία μιας τέτοιας μελέτης.

Καταθέτουμε το παραπάνω σκεπτικό, όχι για να καταγγείλουμε για ολιγωρίες, παραβλέψεις, υπαναχωρήσεις κτλ, αλλά για να προχωρήσουμε σε έναν νηφάλιο απολογισμό της μέχρι σήμερα πορείας και του αποτελέσματος των ενεργειών του Δ.Σ., ο οποίος θα μας βοηθήσει να καταστρώσουμε έναν υπεύθυνο και αποτελεσματικό προγραμματισμό για το επόμενο διάστημα, που θα μας οδηγήσει σε νικηφόρα αποτελέσματα.

Εκτός από τον απολογισμό μας, την κριτική μας για τη μέχρι σήμερα πορεία του ΣΣΕΤΕ, καταθέτουμε και την πρότασή μας, για το σχεδιασμό της μάχης μας το επόμενο διάστημα, την οποία θα θέσουμε σε ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση.



          




ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ Γ.Σ. ΣΣΕΤΕ 25/4/18

Η Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΣΕΤΕ της 25/4/18 στο ξενοδοχειο ΤΙΤΑΝΙΑ αποφάσισε τα εξής :

- Ο μεγάλος αγώνας που ξεκινήσαμε ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.
- Ζητάμε από την Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, όπως έκαναν όλες οι προηγούμενες Διοικήσεις τις τελευταίες επτά δεκαετίες.
- Ζητάμε από την κυβέρνηση να σταματήσει να καλύπτει και να στηρίζει την παράνομη τακτική της διοίκησης της τράπεζας.
- Καμμία σκέψη για διάλυση του ΛΕΠΕΤΕ, ο οποίος είναι λογαριασμός εγγυημένων παροχών.  
- Καμμία σκέψη για ένταξή μας στο ΕΤΕΑΕΠ ή για ίδρυση επαγγελματικού ταμείου.
- Θεωρούμε απαραίτητη την διατήρηση του ΛΕΠΕΤΕ, ως έχει, δηλαδή εγγυημένων παροχών. Δεν δεχόμαστε καμμία αλλαγή του καθεστώτος του λογαριασμού.
- Δεν δεχόμαστε καμμία συζήτηση για μείωση στις αποδοχές μας.
- Απαιτούμε την άμεση καταβολή των μη καταβληθέντων υποχρεώσεων του ΛΕΠΕΤΕ προς εμάς.
- Απαιτούμε άμεσο διαχειριστικό - οικονομικό έλεγχο του λογαριασμού.
- Απαιτούμε άμεση ένταξη στον ΛΕΠΕΤΕ των εργαζομένων που προσελήφθησαν στην τράπεζα μετά την 1/1/2005. Να συνταχθεί άμεσα από το Δ.Σ. σχετική νομοθετική ρύθμιση και να γίνουν δυναμικές παρεμβάσεις στα αρμόδια Υπουργεία και σε όλα τα κόμματα της Βουλής για την ψήφισή της.
- Ζητάμε από το Δ.Σ. του ΣΣΕΤΕ να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα κινητοποίησης και δημοσιοποίησης των αιτημάτων μας και συντονισμό των αγώνων μας με άλλους συλλόγους και οργανώσεις συνταξιούχων.
- Ζητάμε από το Δ.Σ. του ΣΣΕΤΕ να κάνει ότι είναι απαραίτητο για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα μας, με κινητοποιήσεις και καταλήψεις, τουλάχιστον των Κεντρικών Κατ/των σε Αθήνα και Θεσ/κη, με παράλληλη καλύτερη ενημέρωση των αγωνιστών συνάδελφων.
- Ζητάμε από το Δ.Σ. να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα επίλυσης και των άλλων εκκρεμών προβλημάτων, που μας έχουν δημιουργήσει οι κάθε είδους περικοπές των αποδοχών μας, δανείων εφ' άπαξ κλπ.
- Απαιτούμε από τη Διοίκηση της ΕΤΕ το πάγωμα πάσης φύσεως δανείων και οφειλών των συναδέλφων μας, όσο  δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί το θέμα του ΛΕΠΕΤΕ.
- Ζητάμε από το Δ.Σ. να χρησιμοποιήσει κάθε δυνατότητα δικαστικής συνδρομής του αγώνα μας και προς τα Διεθνή Δικαστήρια.
- Ζητάμε από το Δ.Σ. του ΣΣΕΤΕ να διεκδικήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση του ΛΕΠΕΤΕ, προκειμένου να ανακτήσει τις απώλειες εκατομμυρίων ευρώ που υπέστη από το PSI, όπως έκαναν διαχρονικά οι μνημονιακές κυβερνήσεις με τις τράπεζες και την ΕΤΕ, τις οποίες ανακεφαλαιοποίησαν φορτώνοντάς μας το κόστος.
- Ζητάμε από τις διοικήσεις των συλλόγων των εν ενεργεία συναδέλφων της Τράπεζας, του ΤΥΠΕΤ και της ΟΤΟΕ να δραστηριοποιηθούν και να συμπαρασταθούν ενεργά στον αγώνα μας. 
  


Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: 
Αντωνίου Ειρ., Γάτσιος Δ., Δημητρόπουλος Γ., Κατσάνος Θ., Κονταρίνης Π., Λιβιεράτος Σ., Παπαδάκη Σ., Παπαπολύζος Π., Ψαρρού Ζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου