Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017




Α Ν Υ Π Ο Τ Α Χ Τ Ο Ι   ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
πρωτοβουλία συνταξιούχων  Ε.Τ.Ε

η ΥΠΟΜΟΝΗ μας ΤΕΛΕΙΩΣΕ
ΚΑΤΩ τα ΧΕΡΙΑ από τον Λ.Ε.Π.Ε.Τ.Ε
και τις ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ  μας

Αύγουστος  2017
ΌΣΟΙ ΖΗΤΟΥΝ  ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ- για άλλοθι ?- ΑΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ   ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ  ΚΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ:
«Ο ΛΕΠΕΤΕ είναι Λογαριασμός ‘εγγυημένων παροχών’ από την ΕΤΕ που υποχρεούται να καλύπτει τις παροχές του Λογαριασμού                   προς τα μέλη του.»

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΥΣ …’ΕΠΙΣΤΟΛΟΓΡΑΦΟΥΣ’ –ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ……
Ο Λογαριασμός Επικούρησης  Προσωπικού ΕΤΕ(Λ.Ε.Π.ΕΤΕ) συστάθηκε  το 1949 μετά από  συλλογική συμφωνία της Διοίκησης της ΕΤΕ και των  Συλλόγων προσωπικού της εποχής. Σκοπός της σύστασήςτου ΛΕΠΕΤΕ ήταν η ενίσχυση των συντάξεων των εργαζομένων. Η λειτουργία του διέπεται από Ειδικό Κανονισμό που εγκρίθηκε από το ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας.
Ο ΛΕΠΕΤΕ διοικείται από 8μελή Διαχειριστική Επιτροπή η οποία απαρτίζεται από 3 εκπροσώπους της ΕΤΕ(ο πρόεδρος  ο Διοικητής ή ο αντικαταστάτης του, και 2 ανώτατα στελέχη) και τους προέδρους του ΣΥΕΤΕ, του ΣΥΤΑΤΕ, του ΣΣΕΤΕ και τον πρόεδρο και Γ.Γ του ΤΥΠΕΤ. Οι αποφάσεις παίρνονται με πλειοψηφία.

ΓΙΑΤΙ Η ΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΕΓΓΥΗΤΡΙΑ ΤΟΥ                         ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΗΣΗΣ ?
1)Ο ΛΕΠΕΤΕ  είναι Λογαριασμός περιουσίας και λειτουργεί από το 1949 ως οιονεί τραπεζικό επενδυτικό προϊόν  και την διαχείριση του Λογαριασμού την έχει η εκάστοτε Διοίκηση της ΕΤΕ .                                    
http://www.aopete.gr/Images/trans.gif



2)Είναι αποτέλεσμα συλλογικής συμφωνίας στο πλαίσιο της πολλαπλά κατοχυρωμένης στο Σύνταγμά μας και με διεθνείς Συλλογικές Συμβάσεις συλλογικής αυτονομίας. Η επικούρηση εντάσσεται στο πλέγμα των εργασιακών σχέσεων και αποτελεί μέρος του μισθού, η παροχή του οποίου συνεχίζει να καταβάλλεται και μετά τη συνταξιοδότηση του εργαζομένου με τη μορφή του επικουρικού βοηθήματος
3)Για οποιαδήποτε τροποποίηση του Κανονισμού, απαιτείται απόφαση της Διαχειριστικής Επιτροπής του Λογαριασμού, η οποία όμως στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από το      Δ. Σ. της Ε.Τ.Ε.. Δηλαδή , η τελική εξουσία και οι αρμοδιότητες λήψης απόφασης για το Λογαριασμό Επικούρησης ανήκει στη Τράπεζα                                                                        4)Η λειτουργία του ΛΕΠΕΤΕ  ποτέ δεν επηρεάστηκε στο παρελθόν από οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση με σκοπό να μεταβάλλει τις παροχές καθώς τα θέματα αυτά αποτελούσαν υποχρεώσεις της ΕΤΕ και τελούσαν υπό την εγγύησή της.                                                                            Η Διοίκηση της Ε.Τ.Ε., είναι επίσης υποχρεωμένη να καλύπτει τις ταμειακές ανάγκες του Λογαριασμού Επικούρησης, γιατί αυτές προκλήθηκαν με δική της υπαιτιότητα, με αποτέλεσμα ο Λογαριασμός Επικούρησης ν’ αδυνατεί να δημιουργήσει αντίστοιχο ασφαλιστικό κεφάλαιο.
ΠΟΙΕΣ ΟΙ  ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ Ε.Τ.Ε. ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ  ΕΠΙΚΟΥΡΗΣΗΣ?

Η Διοίκηση της τράπεζας έχει την κύρια ευθύνη για τον οικονομικό μαρασμό  του ΛΕΠΕΤΕ, ευθύνη που επιθυμεί, με διαστρέβλωση της πραγματικότητας, να αποσείσει  Ευθύνη που προκύπτει::
1) Από τα πολυάριθμα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που εφάρμοσε η Τράπεζα προκαλώντας μαζική αποχώρηση εργαζόμενων, αφού τους χορήγησε οικονομικά κίνητρα. με συνέπεια να δημιουργηθεί ένα δυσβάσταχτο κόστος για το ΛΕΠΕΤΕ.
2) Από τη διαδεδομένη πλέον τακτική των Διοικήσεων  της ΕΤΕ να καταβάλλουν  αμοιβές με τη μορφή μπόνους για τα οποία δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές.
3) Από την καθιέρωση νέων μορφών απασχόλησης (ειδικοί συνεργάτες, συμβάσεις ανάθεσης έργων, εξωτερίκευση εργασιών), που όσοι ασχολούνται μ’ αυτά δεν ασφαλίζονται στα Ταμεία..
4) Από την ασφάλιση στο ΙΚΑ-Ε.Τ.Ε.Α.Μ.(το σημερινό ΕΤΕΑΕΠ) των εργαζόμενων που η Εθνική Τράπεζα προσλαμβάνει από την 1/1/2005 και στο εξής χωρίς να τους εντάσσει στο Λογαριασμό Επικούρησης, με αποτέλεσμα ο Λογαριασμός να στερείται από νέα μέλη και νέους πόρους.
5) Από  την μη εφαρμογή από την Τράπεζα των διατάξεων του  Ν.3371/2005 (άρθρο 69)που επιβάλει  στα πιστωτικά ιδρύματα  που εφαρμόζουν  προγράμματα  εθελουσίων  αποχωρήσεων προσωπικού  να καλύπτουν τα ελλείμματα που δημιουργούνται στα Ασφαλιστικά ταμεία.





ΣΘΕΝΑΡΗ  ΚΑΙ  ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΗ  ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
 Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η  πρόσφατη –αν και αναμενόμενη και προαναγγελθείσα - επίθεση της Διοίκησης της ΕΤΕ στον ΛΕΠΕΤΕ, είναι ένας ακόμα κρίκος στην βαριά αλυσίδα  των επιθέσεων σε βάρος των συνταξιούχων:
 Η  απάντησή μας απαιτείται να είναι σθεναρή και σε τρία επίπεδα:

1)ΝΟΜΙΚΟ. Όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να επιτύχουμε δικαστική απόφαση που να μας δικαιώνει και να υποχρεώνει τη ΕΤΕ να καταβάλει τη παροχή επικούρησης μας ως εγγυημένη από την ίδια παροχή.

2)ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ. Σε συνεργασία με τους συλλόγους των εν ενεργεία συναδέλφων, να δώσουμε τη μάχη για απαλλαγή από όλες τις μονομερείς ενέργειες της τράπεζας που πιο πάνω αναφέρονται και έχουν δημιουργήσει ασφυκτικό κλοιό στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

3)ΠΟΛΙΤΙΚΟ. Συντονισμό δράσης με όλη την Ελληνική κοινωνία, εργαζόμενους άνεργους συνταξιούχους κινήματα, με στόχους: Την απαλλαγή μας από τα μνημόνια και το χρέος και όλους τους νόμους που μας έχουν επιβληθεί, για την εξυπηρέτησή του και έχουν αφανίσει τα πάντα.
Μια κοινωνία που μαστίζεται  από  τους αντιασφαλιστικούς νόμους ΡΕΠΠΑ-ΠΕΤΡΑΛΙΑ, ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ κλπ., τη φορολογική αφαίμαξη με ΕΝΦΙΑ  ΦΠΑ κλπ,με απολύσεις και ανεργία που ούτε το 2060, με βάση τις δικές τους αναλύσεις, δεν πρόκειται να φτάσει στα προ της κρίσης επίπεδα. Στα 8 μνημονιακά χρόνια με τις περικοπές που έγιναν στις συντά­ξεις καθώς και εκείνες που ακολουθούν (Ν. 4387/16 περικοπή προσωπικής διαφοράς), οι κύριες συντάξεις οδηγούνται σε κατάρρευση και οι συνταξιούχοι στον  ‘καιάδα’.
Απαραίτητη συνθήκη είναι η ανάκτηση του ελέγχου του τραπεζικού συστήματος από το  Ελληνικό δημόσιο γιατί μόνο έτσι μπορούν να ελέγχονται οι πράξεις των τραπεζιτών να μπει φραγμός στην ασυδοσία τους και στην ασύστολη κερδοσκοπία σε βάρος των Ελλήνων που φορτώθηκαν  αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις  και οι ίδιοι απολαμβάνουν ασυλία και κερδοφορία. Με αυτή την προϋπόθεση ότι θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί στοχευμένα η οικονομία της Χώρας για μια ουσιαστική ανάπτυξη και όχι αρπαχτική και ευκαιριακή που τώρα επιχειρείται με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.  

Ανάπτυξη σε όφελος του Ελληνικού λαού που θα δημιουργεί κανονικές θέσεις εργασίας σταθερές με ωράριο δικαιώματα καλά αμειβόμενες ώστε να μπορούν και οι εργαζόμενοι να συνεισφέρουν αγόγγυστα και απρόσκοπτα για ένα καλλίτερο παρόν και μέλλον. Για μια ζωή με την αξιοπρέπεια και την περηφάνια που αρμόζει σε κάθε εργαζόμενο που με το μόχθο του την κερδίζει και σε κάθε συνταξιούχο που έχει εκπληρώσει τον εργασιακό του βίο και απαιτεί στο υπόλοιπο της ζωής του να είναι όρθιος με ψηλά το κεφάλι.

Εμείς οι ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ  αισθανόμενοι τη σοβαρότητα των καταστάσεων και τις απαιτήσεις των καιρών, θα είμαστε σε αυτό το μήκος κύματος. Θα δώσουμε τη μάχη για μια νικηφόρα έκβαση όχι μόνο για το ΛΕΠΕΤΕ και τις  δικές μας συντάξεις, αλλά για την δικαίωση όλων των συνταξιούχων και όλων όσων βιώνουν τη μνημονιακή λαίλαπα... Πάντα θα είμαστε στη πρώτη γραμμή. Τόσο δυνατοί όσο και η απήχησή μας στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της ΕΤΕ.-


ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

 και στο facebook https://www.facebook.com/anyp2016/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου