Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΤΕ  

Ανακοίνωση σχετικά με την Πορεία του ΤΥΠΕΤ

Ότι και να πούμε για το ΤΥΠΕΤ, όσες λεπτομέρειες κι αν παρουσιάσουμε για την καθημερινότητα, τις παροχές, την λειτουργία του και, γενικά, για τη διαχείριση που ασκεί η διοίκησή του, δεν αξίζει απλά να απαριθμήσουμε τις δυσλειτουργίες παραβλέποντας τα αίτια, που προκαλούν τα προβλήματα, διότι έτσι κινδυνεύουμε να χάσουμε και το ΤΥΠΕΤ. Οπότε, θα αναδείξουμε τα δύο μεγάλα ζητήματα που κυριαρχούν και δημιουργούν όλα τα προβλήματα. Αυτά είναι η οικονομική αδυναμία του Ταμείου και η έλλειψη δημοκρατίας και διαφάνειας στην άσκηση διοίκησης από το ΔΣ του ΤΥΠΕΤ.

Η οικονομική αδυναμία, διαπιστωμένη και από τους ισολογισμούς,  προέρχεται από τα όλο και περισσότερο μειούμενα έσοδα, τα οποία κατά βάση προέρχονται από τις εισφορές των εν ενεργεία και των συνταξιούχων. Οι δε εισφορές μειώθηκαν δραματικά διότι: A) τα μνημόνια επέβαλαν μεγάλες περικοπές σε μισθούς και  συντάξεις και Β) η ΕΤΕ, με τις πολιτικές της, έβαλε βρόγχο στα οικονομικά του ΤΥΠΕΤ, όχι μόνο καταργώντας τον ΛΕΠΕΤΕ αλλά και μειώνοντας τον αριθμό των εν ενεργεία πάνω από 60%. Αποσκοπεί δε σε νέες ‘εθελούσιες’ εξόδους, ώστε να μειώσει κι άλλο λειτουργικά έξοδα και  εργατικό κόστος αντιμετωπίζοντας τους πρώην  και νυν εργαζόμενους και τις οικογένειές τους σαν φύρα, σαν χασούρα, με αποτέλεσμα να καταβαραθρωθούν τα έσοδα του Ταμείου. Παράλληλα, η Τράπεζα μόνο από την κατάργηση του ΛΕΠΕΤΕ θα επωφεληθεί, όπως η ίδια υποστηρίζει, τρία δισεκατομμύρια σε τριάντα χρόνια. Ως εκ τούτου, φαντάζει ως τεράστια κοροϊδία, εμπαιγμός και στάχτη στα μάτια, η πρόσφατη συμφωνία για οικονομική ενίσχυση του ΤΥΠΕΤ από την ΕΤΕ, αφού αγγίζει ελάχιστα την καταστροφή που η ίδια προκάλεσε στο Ταμείο. Κυρίως, όμως, είναι τουλάχιστον ύποπτο να θριαμβολογεί η σημερινή διοίκηση του ΤΥΠΕΤ, αντί να διεκδικεί τα χρωστούμενα, και, ταυτόχρονα, να κρατά κρυφό το πραγματικό περιεχόμενο της συμφωνίας. Κανείς δεν μας ανέλυσε τι προβλέπει το «Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης με Ρεαλιστικά Δεδομένα», που εκπόνησε η Τράπεζα και μετά το ‘δώρισε’ στο ΤΥΠΕΤ μαζί με τους συμβουλάτορές της. Προφανώς, η Τράπεζα επενδύει στη «χάραξη αυτής της νέας στρατηγικής», σύμφωνα με την οποία η υγεία των εργαζομένων αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα. Απόδειξη αποτελεί και η πρόσφατα αποφασισμένη Πολιτική Φαρμάκου, που εμφανέστατα στηρίζεται στη λογική «κόστος-όφελος», επιβάλλοντας εξ ολοκλήρου γενόσημα φάρμακα και ανεβάζοντας στα ύψη το κόστος του πρωτότυπου φαρμάκου.  Θα έχουμε, λοιπόν, ένα ιατρικό κέντρο, που θα αποφέρει κέρδη, και μια Τράπεζα που θα έχει τελικά τον πλήρη έλεγχο του ‘αυτοδιαχειριζόμενου’ ταμείου των εργαζομένων της. Το πώς αυτό δεν  θα συνοδευτεί με υποβάθμιση των υπηρεσιών προς τα μέλη του ΤΥΠΕΤ, δεν το εξασφαλίζει κανείς, πάντως.

Όλα τα παραπάνω απορρέουν από την αδιαφάνεια και την αντιδημοκρατική λειτουργία του Ταμείου μας, που εκπορεύονται από το καταστατικό του και που ανάγονται Α) στον τρόπο, με τον οποίο σκόπιμα δομήθηκε το εκλογικό σύστημα, έτσι ώστε να εξυπηρετεί συγκεκριμένη, γνωστή παράταξη,  αφού ένα ποσοστό κάτω του 35% δίνει πλειοψηφία 60% στο ΔΣ, και Β) κυρίως, αποκλείει από την εκλογική διαδικασία τους συνταξιούχους, που ειδικά σήμερα είναι πάνω από τα δύο τρίτα των ιδίω δικαίω ασφαλισμένων. Αποτέλεσμα: εμείς, η μεγαλύτερη μερίδα των ασφαλισμένων, να αποκλειόμαστε από τις όποιες αποφάσεις και να μην μπορούμε να εκφράσουμε γνώμη ούτε καν στη Γενική Συνέλευση. Αυτή η ερήμην μας λειτουργία πρέπει να σταματήσει το συντομότερο, χωρίς περιστροφές και προσχήματα. Αυτό που προέχει είναι να έχουμε άμεση πρόσβαση και γνώση των πραγματικών προβλημάτων του Ταμείου, καθώς και παρέμβαση στα καυτά ζητήματα των παροχών υγείας, των οποίων εμείς οι ίδιοι είμαστε αποδέκτες.

Αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο ΣΣΕΤΕ έπρεπε ήδη να έχει κινήσει γη και ουρανό, για να τροποποιηθεί το καταστατικό του Ταμείου Υγείας, και ως προς το εκλογικό σύστημα και ως προς το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι των συνταξιούχων, έτσι ώστε στις επόμενες εκλογές και να ψηφίσουμε και να προτείνουμε υποψήφιους. Οι εποχές των παχιών αγελάδων και της νομής της εξουσίας πέρασαν ανεπιστρεπτί. Αρκετή ζημιά έκαναν, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.

Παράλληλα, διατυπώνουμε αίτημα προς την ΕΤΕ, που είναι από τους βασικούς υπεύθυνους του ορατού κινδύνου της οικονομικής κατάρρευσης του ΤΥΠΕΤ, με ταυτόχρονη έκκληση προς πάντες για την στήριξή του, να καλύπτει τα ελλείμματα του ΤΥΠΕΤ χωρίς παραπλανητικές ‘ενισχύσεις’. Αυτή η πρακτική, άλλωστε, εφαρμόζεται και στην Τράπεζα της Ελλάδος. Διατυπώνουμε αίτημα προς το ΔΣ του ΤΥΠΕΤ να διεκδικήσει τώρα, μαζί με τον ΣΥΕΤΕ και τον ΣΣΕΤΕ, τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν χαθεί από εθελούσιες και ΛΕΠΕΤΕ.

Η Τράπεζα έχει υποχρέωση να στηρίξει το ΤΥΠΕΤ, που αφορά στην υγεία όσων δούλεψαν και δουλεύουν γι΄ αυτήν. Είναι πολύ λίγα αυτά που ζητάμε μπροστά στα τρία δις, που κερδίζει μόνο από την κατάργηση του ΛΕΠΕΤΕ. Να πάψει επιτέλους να κερδοσκοπεί σε βάρος μας.

Όπως δεν απεμπολούμε τα δικαιώματά μας για τον ΛΕΠΕΤΕ,

παρά τις κρυφές συμφωνίες ΕΤΕ και Κυβερνήσεων,  

πολύ πιο δυναμικά θα υπερασπιστούμε και το ΤΥΠΕΤ.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε τα κλεμμένα από τον ΛΕΠΕΤΕ,

δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στο ΤΥΠΕΤ και

χρηματοδότηση από την ΕΤΕ που να καλύπτει όλα τα ελλείμματα.

 

Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2020

 

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ειρήνη Αντωνίου, Δημήτρης Γάτσιος, Θανάσης Κατσάνος, Πέτρος Κονταρίνης,

Σίμος Λιβιεράτος, Παναγιώτης Παπαπολύζος, Ζαχαρούλα Ψαρρού.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου