Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΤΕ

27/2/2018

ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 27/2/2018

ΚΟΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα - μετά από πρωτοβουλία του ΣΣΕΤΕ (στα γραφεία του ΣΥΕΤΕ) -  κοινή σύσκεψη  των Προεδρείων των συλλόγων εργαζομένων και συνταξιούχων με θέμα την επανεπιβεβαίωση της κοινής γραμμής στο πλαίσιο της διαβούλευσης με την ΕΤΕ για τον ΛΕΠΕΤΕ.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα προεδρεία ΣΣΕΤΕ, ΣΥΕΤΕ, ΤΥΠΕΤ, ΣΥΤΑΤΕ, ΣΕΠΕΤΕ καθώς και οι νομικοί σύμβουλοι των συλλόγων κκ  Στρίμπερης, Καρούζος, Δήμας και η κα Πολιτάκη.
Συμμετείχαν επίσης ο εκπρόσωπος του ΣΣΕΤΕ στη τεχνική επιτροπή διαλόγου κ. Γ. Ρωμανιάς καθώς και ο εκ των εκπροσώπων του ΣΥΕΤΕ στην ίδια επιτροπή κ. Γ. Ρίζος.
Στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση από τους τεχνικούς συμβούλους (Ρωμανιάς, Ρίζος) για τα όσα έλαβαν χώρα στις δύο συνεδριάσεις της περιβόητης “επιτροπής διαλόγου” και για την εμμονή της ΕΤΕ να προβάλει - προφορικά πάντα - σενάρια τα οποία κινούνται σε πλαίσιο έξω από αυτό που ο ΣΣΕΤΕ έχει από την αρχή θέσει περί “ΛΕΠΕΤΕ Εγγυημένων Παροχών”.
Ο κ. Γ. Ρωμανιάς για άλλη μια φορά επισήμανε ότι δεν υπάρχει πεδίο συζήτησης στην επιτροπή αν η Τράπεζα επιμείνει στις απαράδεκτες θέσεις της που στοχεύουν στη διάλυση του ΛΕΠΕΤΕ και την απαλλαγή της από τις υποχρεώσεις της έναντι του Λογαριασμού Επικούρησης .
Έγιναν τοποθετήσεις από όλους σχεδόν τους εκπροσώπους των συλλόγων και αποφασίστηκε  η κοινή γραμμή όλων για την προσεχή συνεδρίαση της “τεχνικής επιτροπής” (Παρασκευή 2/3/18) που συνοψίζεται στην παραλαβή της γραπτής πρότασης της τράπεζας (όπως έχουν δεσμευτεί οι εκπρόσωποί της ότι θα πράξουν).
Στη συνέχεια η κοινή σύσκεψη των σωματείων Συνταξιούχων και εργαζομένων θα επαναληφθεί  προκειμένου να εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση.
Αυτό που διαφάνηκε από τα λεγόμενα  Των παρισταμένων ήταν ότι δεν υπάρχει διάθεση για κινητοποιήσεις στοιχείο απαραίτητο προκειμένου να στηριχτεί ο διάλογος.
Οι θέσεις των ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΩΝ που θέσαμε και στο τελευταίο ΔΣ ΣΣΕΤΕ και πήρε μόνο τη ψήφο μας είναι:
1) Προϋποθέσεις συμμετοχής μας στο διάλογο (και όχι μόνο στην επιτροπή) είναι:
·     Η πληρωμή των επικουρήσεων (οφειλόμενων και επόμενων για όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση). Η άρνηση καταβολής των υποχρεώσεων της Τράπεζας απέναντι στους συνταξιούχους την καθιστά αναξιόπιστη και αφερέγγυα, η δε επιτεινόμενη εξαθλίωση των συνταξιούχων κάθε άλλο παρά συμβάλλει στον εποικοδομητικό διάλογο.
·     Η μη αλλοίωση του χαρακτήρα του λογαριασμού και η μη απαλλαγή της Τράπεζας από τις εγγυοδοτικές της υποχρεώσεις.
·     Η επιτροπή θα πρέπει να προβεί οπωσδήποτε σε διαχειριστικό έλεγχο του ΛΕΠΕΤΕ από το 1949.
2) Εμμένουμε στην πρόταση για ένταξη στο ΛΕΠΕΤΕ όσων προσλήφθηκαν στην ΕΤΕ μετά την 1/1/ 2005. Προβαίνουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις προς την κυβέρνηση ζητώντας σχετική νομοθετική ρύθμιση, ήδη έτοιμη από τους νομικούς συμβούλους του ΣΣΕΤΕ προς παράδοση. Επικοινωνούμε το αίτημά μας στα πολιτικά κόμματα εντός και εκτός Βουλής ζητώντας να πάρουν θέση.
3) Κρίνεται απαραίτητη η διενέργεια οικονομοτεχνικής μελέτης από τον Σύλλογο (όχι σε συνεργασία με τη Διοίκηση της ΕΤΕ), που θα λαμβάνει υπ’ όψη της τον παραπάνω οικονομικό διαχειριστικό έλεγχο, αλλά και τα αποθεματικά, που θα έπρεπε να υπάρχουν με την ένταξη όλων των εργαζομένων στην ΕΤΕ από το 2005 και μετά.
4) Δυναμώνουμε τις κινητοποιήσεις μας με καθημερινές καταλήψεις μπροστά και μέσα στα Κεντρικά Κατ/τα Αθηνών, Θεσσαλονίκης και όπου αλλού είναι δυνατόν. Η αδυναμία εξυπηρέτησης της πελατείας θα ασκήσει ουσιαστική πίεση σε ΕΤΕ και κυβέρνηση.
5) Δίνουμε συνέντευξη Τύπου και καταχωρούμε ανακοινώσεις στον περιοδικό και ηλεκτρονικό Τύπο. Η δημοσιοποίηση των ευθυνών της ΕΤΕ απέναντι στο ΛΕΠΕΤΕ, αλλά και της κυβέρνησης με το PSI και όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους,  θα επηρεάσει την κοινή γνώμη υπέρ μας.

Τέλος, δεν έχουμε καμμιά αυταπάτη ότι η στάση της Διοίκησης της ΕΤΕ και η προκλητική "ουδετερότητα" της κυβέρνησης εντάσσονται στα πλαίσια των μνημονιακών πολιτικών, που εφαρμόζει πιστά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και που έχουν προδιαγράψει ότι δημόσιο χρέος και «διάσωση» τραπεζών θα πέφτουν μονίμως στις πλάτες των γνωστών υποζυγίων, δηλ. των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Οπότε, βιάζονται να τελειώνουν με τον ΛΕΠΕΤΕ, για να ακολουθήσει άμεσα κι ο επανυπολογισμός των συντάξεων (Νόμος Κατρούγκαλου), που θα μας αφήσει με μια σύνταξη-επίδομα φτώχειας. Θα τους το επιτρέψουμε;;;

 Δυστυχώς η πλειοψηφία του ΔΣ του ΣΣΕΤΕ (ΔΑΚΣ, ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ, ΑΕΣ/Τζούλης, ΑΛΛΕΣΤΑ) αποφάσισαν τη συμμετοχή μας στη περιβόητη επιτροπή διαλόγου χωρίς να τηρηθούν οι κόκκινες γραμμές που όλοι μαζί είχαμε θέσει, υποκύπτοντας στον εκβιασμό της Διοίκησης  που παίζει με τις ζωές των απλήρωτων συναδέλφων μας και το άγχος τους να είναι συνεπείς στις δανειακές τους υποχρεώσεις.
Οι “ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΙ“ θα επιμείνουμε ώστε ο Σύλλογός μας παρά την συμμετοχή του στην “επιτροπή διαλόγου” χωρίς τα προαπαιτούμενα που ο ίδιος είχε θέσει, να μην σταματήσει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, προκειμένου να πιεστεί η Διοίκηση και να χορηγήσει τις οφειλόμενες παροχές επικούρησης στους συναδέλφους μας συνταξιούχους, κάτι που φαίνεται πως κάποιοι έχουν ήδη ξεχάσει…
Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΕΙΡ., ΓΑΤΣΙΟΣ ΔΗΜ., ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩ., ΚΑΤΣΑΝΟΣ ΘΑΝ., ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ Π.,ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ Σ., ΠΑΠΑΠΟΛΥΖΟΣ Π., ΠΑΠΑΔΑΚΗ Σ., ΨΑΡΡΟΥ ΖΑΧ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου