Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017



Α Ν Υ Π Ο Τ Α Χ Τ Ο Ι   ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
πρωτοβουλία συνταξιούχων  Ε.Τ.Ε
 και στο facebook https://www.facebook.com/anyp2016/


14/11/2017

Λ.Ε.Π.Ε.Τ.Ε.: ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ  ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Σ.Σ.Ε.Τ.Ε

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΟ ΑΜΕΣΩΣ ΠΡΟΣΕΧΕΣ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
·        Η Συγκέντρωση της 22/11 στο ‘ΤΙΤΑΝΙΑ’ να συνεχιστεί με πορεία και συγκέντρωση την ίδια μέρα έξω από το Μέγαρο Μελά (πλ.Κοτζιά) όπου η ΕΤΕ διοργανώνει ’φιέστα’ με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9μήνου της Τράπεζας Ας τους ‘χαλάσουμε’ το κλίμα ευφορίας. Με αξιοπρέπεια αλλά και αποφασιστικότητα.
·        Αν η Τράπεζα δεν πιστώσει τον ΛΕΠΕΤΕ 30 Νοεμβρίου και 29 Δεκεμβρίου 2017 εκτός από κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων , ο ΣΣΕΤΕ να οργανώσει μαζί – ή και χωρίς- τον ΣΥΕΤΕ  συγκεντρώσεις αυτές της ημερομηνίες εντός των κεντρικών καταστημάτων ανά νομό ,  (ενδεχόμενα με στάση εργασίας) για ενημέρωση σχετικά με ΤΥΠΕΤ-ΛΕΠΕΤΕ . Οι συνάδελφοι συνταξιούχοι συμμετέχουν πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία για μερικές ώρες παρεμποδίζοντας της συναλλαγές στο Κεντρικό της Αθήνας και σε οποιοδήποτε περιφερειακό κατάστημα η συμμετοχή το επιτρέπει , με ευθύνη των Νομαρχιακών Παραρτημάτων .
·        Διερεύνηση για πρόσθετες δικαστικές  ενέργειες(στην περίπτωση που  η Τράπεζα δεν εκπληρώσει  τις συμβατικές υποχρεώσεις της για  καταβολή της επικουρικής παροχής Δεκεμβρίου και έκτακτης παροχής δώρου’ , που θα αποσκοπούν στην νομική κάλυψη για διακοπή αποπληρωμής  των πάσης φύσεως υποχρεώσεων των  συναδέλφων( δανείων και καρτών) λόγω  οικονομικής αδυναμίας , που θα προκύψει  με υπαιτιότητα της Τράπεζας .
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ  ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ  ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
 Διαμορφώνουμε, συμπληρώνουμε και επαναφέρουμε την πρότασή μας που είχαμε υποβάλλει σε προηγούμενο ΔΣ  ως εξής:

·        Ζητάμε την  διενέργεια ι διαχειριστικού – λογιστικού ελέγχου από την σύσταση του ΛΕΠΕΤΕ μέχρι σήμερα ή έστω  την  τελευταία δεκαετία από τότε δηλαδή που ο ΛΕΠΕΤΕ γύρισε ελλειμματικός.  Αν με βάση όσα προβλέπει ο κανονισμός λειτουργίας του ΛΕΠΕΤΕ , η Τράπεζα κατέβαλε τις εισφορές αλλά και λοιπές προς τον Λογαριασμό υποχρεώσεις της όπως πχ τις ασφαλιστικές προμήθειες. Πόσα αποθεματικά δημιουργήθηκαν πως τα διαχειρίστηκε η Τράπεζα και τι απέγιναν. Πότε και με ποιές ενέργειες άρχισε  να χάνει την ευρωστία του ο Λογαριασμός .Έτσι θα αναδειχθούν οι ευθύνες της Τράπεζας και για την απώλεια των αποθεματικών και για την μείωση των εισφορών προς τον Λογαριασμό αφού με τις συνεχείς εθελούσιες από τη μια μείωνε το μισθολογικό κόστος και από την άλλη φόρτωνε τα βάρη στον ΛΕΠΕΤΕ. Από την εθελούσια του 2013 πχ  το μισθολογικό κέρδος της Τράπεζας ήταν 350 εκ.€το χρόνο. Το δε 2005 με την μη ασφάλιση των νεοπροσλαμβανόμενων στον ΛΕΠΕΤΕ ετέθη και η ταφόπλακα. Συνεχώς η Τράπεζα κέρδιζε σε βάρος του ΛΕΠΕΤΕ και είναι ώρα να αναλάβει τις ευθύνες της.
·        Επανένταξη στον Λογαριασμό  του συνόλου των εργαζομένων.
·        Μελέτη (αναλογιστική, οικονομική ή όπως αλλιώς τη πούμε) που θα καταδείξει την μελλοντική κατάσταση  του ΛΕΠΕΤΕ μετά την ένταξη όλων σε αυτών . Το δε μισθολογικό κόστος που θα προκύψει αφενός θα  είναι πολύ  μικρότερο  από τα κέρδη λόγω εθελούσιων κλπ που έχει αποκομίσει, η Τράπεζα αφετέρου αυτό το κόστος περνάει στα έξοδα και δεν είναι υποχρεωμένη   να τα υπολογίσει στην κεφαλαιακή επάρκεια. Ταυτόχρονα αυτομάτως τα ελλείμματα θα μειωθούν θεαματικά. Έτσι δεν θα κινδυνεύσει   η κεφαλαιακή της επάρκεια μιας και η υποχρέωσή της αυτή με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα πρέπει να καλυφθεί σε βάθος πενταετίας , από 2018 έως  το 2023, πράγμα που θα είναι πλέον πολύ πιο εύκολο. Οπότε με αυτή την λύση δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη Τράπεζα. Και φυσικά να αναδείξουμε ότι η ‘πρόταση ‘ της Διοίκησης γα ένταξη στο ΕΤΕΑΕΠ θα έχει μεγαλύτερο κόστος για την Τράπεζα από τα όσα παραπάνω προτείνουμε.
·         Η πρόταση (αφού μελετηθεί και επεξεργαστεί  άμεσα από ειδικούς τεχνικούς συμβούλους συνεργάτες του ΣΣΕΤΕ  πχ. κ. Βενέτης. Μαργιός,Ρομπόλης)να παρουσιαστεί και στους συλλόγους των εν ενεργεία για κοινή στάση.
·        Συνάντηση με την Κυβέρνηση   στη λογική της αποδοχής της πρότασης από αυτήν   και από την Τράπεζα . Διαμεσολάβηση γι’ αυτό και νομοθετική πρωτοβουλία για την άμεση ένταξη στον ΛΕΠΕΤΕ όλων των εργαζόμενων στην ΕΤΕ. Ιδιαίτερα η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να πάρει θέση.
·        Όλα αυτά με την προϋπόθεση της άρσης των τελεσιγράφων της Διοίκησης στην πράξη ,, εφαρμογή ‘μορατόριουμ’ με πληρωμή των συνταξιούχων και  έναρξη διαλόγου επί των τεχνικών θεμάτων που περιλαμβάνονται στην πιο πάνω πρόταση.
·        Τέλος απαραίτητη είναι η διερεύνηση  και ο καταλογισμός ποινικών ευθυνών αν προκύψουν (μέσα από τον διαχειριστικό  έλεγχο) χωρίς να είναι πανάκεια και να δίνει λύση στη στάση πληρωμών  της ΕΤΕ προς τον ΛΕΠΕΤΕ.
·        Ζητάμε η πρόταση αυτή να αποτελέσει  με απόφαση του ΔΣ του ΣΣΕΤΕ τον αντίποδα της μοναδικής μέχρι στιγμής καταστροφικής  ‘πρότασης Φραγκιαδάκη’ που  ναρκοθετεί την ζωή 16.000 συνταξιούχων και των οικογενειών τους.
Η Συντονιστική Επιτροπή
ΕΙΡ.ΑΝΤΩΝΙΟΥ, Δ. ΓΑΤΣΙΟΣ, Γ. ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, Θ. ΚΑΤΣΑΝΟΣ,                                   Π. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ, Σ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ, Σ.ΠΑΠΑΔΑΚΗ, Π. ΠΑΠΑΠΟΛΥΖΟΣ, Ζ. ΨΑΡΡΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου