Τρίτη, 3 Οκτωβρίου 2017

Α Ν Υ Π Ο Τ Α Χ Τ Ο Ι   ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
πρωτοβουλία συνταξιούχων  Ε.Τ.Ε
 και στο facebook https://www.facebook.com/anyp2016/

Αθήνα  3 Οκτώβρη 2017

Η πρόταση των ‘ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΩΝ’ για το ΛΕΠΕΤΕ

Ανάγκη για  διαμόρφωση ενός  συντεταγμένου σχεδίου αγώνα

Η επιτυχημένη κινητοποίηση  της Πέμπτης 21/9, απέδειξε τη βούληση  Συνταξιούχων και Εργαζομένων   να αγωνιστούν   για  την διάσωση  του ΛΕΠΕΤΕ και τη  βιωσιμότητα του ΤΥΠΕΤ.
Μετά και την  αναβολή του δικαστηρίου της 26/9, το ζητούμενο  είναι με ποιους όρους συνεχίζεται ο αγώνας μας για το ΛΕΠΕΤΕ.                        Η δεύτερη’ τρομοκρατική’ επιστολή Φραγκιαδάκη   μπορεί  να αξιοποιηθεί  στη κατεύθυνση  διαμόρφωσης ενός συνολικού αγωνιστικού πλάνου που θα δίνει προοπτική θετικής έκβασης στον  αγώνα μας.
Στη κοινή συνεδρίαση  των  προεδρείων των ΣΣΕΤΕ,ΣΥΕΤΕ,ΣΥΤΑΤΕ και ΣΕΠΕΤΕ της 28/9 διαπιστώθηκε η έλλειψη κοινής στρατηγικής , ένα κενό που απαιτείται να καλυφθεί  άμεσα.
Το να επικεντρωνόμαστε και να δίνουμε βαρύτητα στις απαραίτητες νομικές ενέργειες θέτει σε δεύτερη μοίρα την απολύτως αναγκαία συνδικαλιστική δράση. Η βούληση «να συνεχιστεί ο αγώνας», αν και είναι στοιχείο σημαντικότατο και αξιοποιήσιμο αφού εκφράζει την βούληση του συνόλου των συναδέλφων μας, δεν αρκεί από μόνη της ως συνδικαλιστική έκφραση.
Το συνολικό σχέδιο – πρόταση που καταθέτουμε.
Καταθέτουμε σήμερα ένα συνολικό σχέδιο 3σημείων για τη συνέχιση του αγώνα για το ΛΕΠΕΤΕ, καθώς και μια συγκεκριμένη πρόταση για τη διεκδίκηση που οφείλει να θέσει ο ΣΣΕΤΕ, ως μια βιώσιμη λύση του ζητήματος.

1.   Ο ΣΣΕΤΕ  σε συνεργασία με  ΣΥΕΤΕ-ΣΥΤΑΤΕ-ΣΕΠΕΤΕ-ΤΥΠΕΤ να καταστρώσουν άμεσα ολοκληρωμένο σχέδιο συνδικαλιστικής κλιμάκωσης του αγώνα. Πέρα από τις νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς και άλλες μορφές δράσεων που θα απαιτηθούν, η υπόθεση του ΛΕΠΕΤΕ, που σε τελική ανάλυση είναι και υπόθεση ΤΥΠΕΤ, θα πρέπει να γίνει υπόθεση των συνταξιούχων και  εργαζόμενων στην ΕΤΕ. Απαραίτητη προϋπόθεση  η ενημέρωση όλων των συναδέλφων.       Πρέπει να διοργανωθούν συγκεντρώσεις σε μεγάλες πόλεις με την  άμεση ενεργοποίηση των Νομαρχιακών Παραρτημάτων με συγκεκριμένο πρόγραμμα μέσα στον Οκτώβρη.                                              Οι συγκεντρώσεις-συνελεύσεις  να περιλαμβάνουν  εισηγήσεις από ειδικούς εμπειρογνώμονες (πχ. Γ. Ρωμανιά) στις μεγάλες πόλεις για τεκμηρίωση και ενημέρωση των συναδέλφων. Οι συγκεντρώσεις αυτές επιβάλλεται να είναι  κοινές συνταξιούχων  και εργαζομένων.                                                                                                               Γιατί ο αγώνας αυτός θα πρέπει να συνεχιστεί με όρους ενιαίου μετώπου όλων των εργαζομένων στην ΕΤΕ, των συνταξιούχων της ΕΤΕ καθώς και των εργαζομένων στο ΤΥΠΕΤ άμεσα διευρυμένου με όλους τους συνταξιούχους και εργαζομένους από άλλους κλάδους.
Κοινή αγωνιστική προοπτική : Η κατάργηση των μνημονιακών νόμων που ‘σφαγιάζουν’ εργαζόμενους και συνταξιούχους και η ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών  Ταμείων.


2.   Οι Σύλλογοι Εργαζομένων και Συνταξιούχων πρέπει άμεσα να ομοφωνήσουν σε συγκεκριμένη πρόταση, επιμένοντας    στη θέση περί "λογαριασμού εγγυημένων παροχών", και να απορρίψουν  τα σενάρια περί ένταξης στο ΕΤΕΑΕΠ και επαγγελματικού ταμείου, πέρα από την αυτονόητη αντίθεση τους στο τελεσίγραφο και την επίθεση  της Διοίκησης της ΕΤΕ.
3.   Παράλληλα με το σχέδιο συνδικαλιστικών δράσεων, που αποτελεί και το κύριο όπλο μας, θα πρέπει να συνεχιστούν –συντεταγμένα και ρεαλιστικά- οι νομικές ενέργειες, , με κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων και νέου δικογράφου.

Πιστεύοντας  ότι δεν μπορεί να δικαιωθεί κανένας  αγώνας, αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες διεκδικήσεις, καταθέτουμε σήμερα συγκεκριμένη θέση  για το μέλλον του ΛΕΠΕΤΕ:

1.  Ο ΛΕΠΕΤΕ δεν πρόκειται να γίνει βιώσιμος, όσο παραμένει ένας "κλειστός" λογαριασμός. Μοναδική λύση για τη σωτηρία του είναι να ασφαλιστούν σε αυτόν όλοι οι εργαζόμενοι στην ΕΤΕ, με επιστροφή όσων από 1/1/2005 και μετά ασφαλίζονται στο ΕΤΕΑΕΠ. Η θέση αυτή δείχνει και την πολιτική διάσταση του θέματος, στο οποίο η κυβέρνηση επιμένει να μένει αμέτοχη.

2.   Η διοίκηση της ΕΤΕ υποστηρίζει, ότι ακόμη κι αν συμβεί αυτό, ο λογαριασμός δεν παύει να είναι ελλειμματικός. Η δική μας απάντηση είναι ότι τόσο σοβαρά  ζητήματα   που  επηρεάζουν τις ζωές  χιλιάδων οικογενειών δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται πρόχειρα.                                                                                                                                                Η ισορροπία   του ΛΕΠΕΤΕ  , διαπιστώνεται  και αποτυπώνεται σε αναλογιστική βάση.  Προτείνουμε να γίνει αναλογιστική μελέτη   ΟΧΙ ΣΕ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ Ή ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΕ, αλλά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με ευθύνη του ΣΣΕΤΕ  και των Συλλόγων  των  εργαζομένων για να έχουμε  τις παραμέτρους εκείνες που θα τεκμηριώνουν τη βιωσιμότητα του ΛΕΠΕΤΕ.                                                     Με τις νέες εισφορές που θα εισπράττει κάθε χρόνο και σε βάθος χρόνου, ο ΛΕΠΕΤΕ θα ισορροπήσει τελικά, παράγοντας ολοένα και μικρότερο έλλειμμα ετησίως. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που η Διοίκηση θέλει να παραβλέπει προκειμένου να ενισχύσει τα επιχειρήματά της προκειμένου να απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις της  έναντι του ΛΕΠΕΤΕ.

Το  παραπάνω πλαίσιο πρέπει να αποτελέσει απόφαση του ΣΣΕΤΕ, αλλά και να υιοθετηθεί και από τους  φυσικούς  μας συμμάχους(ΣΥΕΤΕ-ΣΥΤΑΤΕ-ΣΕΠΕΤΕ- ΤΥΠΕΤ) και να συμπληρωθεί και εμπλουτιστεί ενδεχόμενα.                                                                                                          Απαραίτητη είναι και η σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το ΛΕΠΕΤΕ.  Μια  επιτροπή που δεν  λειτουργήσει απλά τεχνοκρατικά, στο πλαίσιο της μνημονιακής πραγματικότητας ,   και του πλάνου αναδιάρθρωσης της τράπεζας. Αντίθετα θα πρέπει να έχει καθαρό προσανατολισμό  να συντάξει αναλογιστική μελέτη , αναζητώντας το χρονικό σημείο ισορροπίας και βιωσιμότητας του ΛΕΠΕΤΕ και θα αποδομεί τα επιχειρήματα περί κινδύνου ‘μη βιωσιμότητας’ της ΕΤΕ  που επισείει η Διοίκηση.


Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου