Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΑΜΟΡΑΛΙΣΜΟΣ

 …..είναι ο επιεικέστερος χαρακτηρισμός, που μπορώ να δώσω σε αυτό που συμβαίνει εδώ και τρία χρόνια στο σύλλογό μας, αφού έχει χαθεί κάθε αίσθηση κινδύνου και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις έχουν αποκοπεί από όσα δραματικά συμβαίνουν  στην κοινωνία έξω, εξαιτίας της εμμονής  τους για επικράτηση στον ΣΣΕΤΕ. 

Ανάλωση χρόνου και πόρων σε μια στείρα δικαστική διαμάχη, που τέλος δεν έχει και, παράλληλα, μια πυρετώδης  προεκλογική προετοιμασία, στο όνομα της οποίας θυσιάζονται τα  άμεσα και επείγοντα προβλήματά μας. Μέσα σε αυτό το πνεύμα, προδίδεται και η χιλιοειπωμένη "συμπάθεια" για τους 572 "κουρεμένους" συνάδελφους και θυσιάζεται - και αυτή - για χάρη της ευρύτερης εκλογικής πελατείας, με απροκάλυπτο πια το φλερτ όλων των παρατάξεων στους «εν δυνάμει» ψηφοφόρους,  τους συνάδελφους εθελούσιους.

Την θέση μου για  τα προβλήματα των συνάδελφων της εθελούσιας έχω εκφράσει δημόσια πολλές φορές και σε παλιότερες δημοσιεύσεις μου τονίζοντας πάντα ότι όλοι οι νέοι συνταξιούχοι είμαστε θύματα μιας κακής συγκυρίας με απώλειες στις τσέπες μας. Όλοι μας  έχουμε καταβάλει ένα μεγάλο ποσό εισφορών, για το οποίο δεν έχουμε εισπράξει  τα αναμενόμενα ούτε στην σύνταξη αλλά ούτε και στο εφάπαξ μας.

Μέσα στα άλλα προβλήματα, που έχουν δημιουργηθεί από την φαυλοκρατία στο σύλλογό μας, είναι  και η έλλειψη νομικής εκπροσώπησης του ΣΣΕΤΕ, όταν η εκδίκαση της γνωστής αίτησης ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 7 Δεκεμβρίου είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα αναβληθεί για μια ακόμα φορά, γεγονός που παρατείνει την ανησυχία των "κουρεμένων" συναδέλφων. Ευνοεί, ωστόσο, τις παρατάξεις, γιατί θα μεταφέρει το πρόβλημα στο μέλλον και θα δημιουργήσει προσδοκίες για τους νέους εθελούσιους συνάδελφους, που θα ασκήσουν αγωγές απαιτώντας το περικομμένο ποσό εφάπαξ.

Εδώ, μια «συναδελφική  συμβουλή» προς όλους τους εθελούσιους: Να περιμένουν την απόφαση του ΣΤΕ και, αν κερδίσουμε, τότε να προχωρήσουν σε αγωγές. Διαφορετικά, κανένα δικαστήριο δεν θα τους δικαιώσει. Να προσέχουν, γιατί ένας αριθμός 2.500 "εθελουσίων" και άλλων 1.000, που ακολουθούν από κοντά, είναι μεγάλος πειρασμός για δικηγόρους και πρόθυμους ‘μεσάζοντες’…

Τώρα, αν ο ΣΣΕΤΕ ήθελε να χειριστεί με σοβαρότητα την περικοπή του εφάπαξ, έπρεπε να δημιουργήσει δύο διαφορετικά δικόγραφα. Ένα για τους "αναδρομικά κουρεμένους" και ένα για τους "εθελούσιους" και να απαιτήσει με θάρρος από το ΤΑΠΕΤΕ τις υψηλές εισφορές, που έχει καταβάλει η Τράπεζα για τους παλαιούς συναδέλφους. Αντίθετα, σύνταξε ένα απολύτως επισφαλές δικόγραφο με 4 συναδέλφους από τους 572 - κάτι σαν άλλοθι - κρατώντας έτσι τις ισορροπίες στις σχέσεις με την τράπεζα και το ΤΑΠΕΤΕ. Κατά τα άλλα, βάζει τους συναδέλφους στη διαδικασία του «γιατί όχι και εγώ», «τι έχω να χάσω» κ.ο.κ. με πύρινους λόγους και ανακοινώσεις, για να ρίχνουμε νερό στον μύλο των δικηγόρων.

Συνεπώς, απαιτούμε σοβαρότητα και όχι καιροσκοπισμό. Κυρίως, απαιτούμε σεβασμό προς τους "κουρεμένους" συνταξιούχους. Το μόνο αναγκαίο, αυτή τη στιγμή, είναι η επαρκής νομική εκπροσώπηση του ΣΣΕΤΕ στο ΣτΕ, γεγονός που θα φέρει την οριστική  λύση και θα βάλει τέλος στα «παρατράγουδα».
ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΣΟΦΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου