Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Για πόσο ακόμα στο ίδιο έργο θεατές ? [από τον συνδ ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΥΚΑΛΑ]

Συνδλφ., στις 13 & 22 Ιουλίου 2016 συνεδρίασε το ΔΣ του Συλλόγου όπου το
κυρίαρχο θέμα ήταν ερωτήματα προς τον νομικό σύμβουλο που τέθηκαν απο το προεδρείο & την παράταξη της ΑΕΣ, βλέπε σχετικά (http://www.ssete.gr/Announcements.aspx?Cat=1&ID=416  & http://www.aes-ete.gr/301/%ce%b5%cf%81%cf%89%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%83-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%ce%bf-%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%bc%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b7/).
Ενδιαφέρον είχε και απορίας άξιον, η διάσταση/απόσταση προφορικού και γραπτού λόγου εκ μέρους του κ.Στρίμπερη (νομ. σύμβουλος) σε σχέση με τις απαντήσεις που έδωσε στα ερωτήματα που του τέθηκαν.
Έκτοτε, παρα την σοβαρότητα των ζητημάτων -που επιτάσσει εκ μέρους του ΔΣ τον σχεδιασμό & την προετοιμασία ενεργειών & κινητοποιήσεων, το προεδρείο επέλεξε την συνέχιση του δρόμου των κενών και των παραλείψεων σε συνδυασμό με:
Α) του "πλιάτσικου" των υπογραφών για Γ.Σ. με το
ερώτημα  προκήρυξης πρόωρων εκλογών και με μια αμφιλεγόμενη διαδικασία (στα όρια της νομιμότητας και με πολλά τραγελαφικά περιστατικά κυρίως στην Περιφέρεια) χωρίς να υπολογίζεται το κόστος (υπολογίζεται περι τις 200 χιλ. ευρω) που θα καταβληθεί.
Υπο την προσχηματική επίκληση μιας Εφετειακής (επαμφοτερίζουσας) απόφασης σε σχέση με την λειτουργία του ΔΣ του Συλλόγου και των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2014 και χωρίς να μας λένε -απο το προεδρείο, τί άλλαξε απο την τελευταία Γ.Σ. στις 6.4.2016.
Β) της θερινής ραστώνης  δηλ. της αναβολής/αδράνειας, όταν:
1ον]  Η απειλή για μείωση της Επικουρικής Παροχής ειναι επι θύραις, γεγονός που επιβεβαιώνεται απο τις δύο φορές σε συνεδριάσεις του ΔΣ, ομολογία μέλους του, ότι απο κύκλους της Εθνικής εξυφαίνεται σχέδιο με το αντίστοιχο παρασκήνιο πιέσεων/αποδοχής. Και απο το γεγονός, της πρόσφατης δημοσίευσης στην εφημ/δα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, μόνο τυχαίο και ασύνδετο δεν είναι, αρκεί να σας αναφέρω μαρτυρία ανώτερου υπηρεσιακού στελέχους της τράπεζας το οποίο μου ανέφερε με νόημα οτι "χωρίς την ενημέρωση κι έγκριση απο την τράπεζα τίποτε δεν δημοσιεύεται τυχαία στις εφημερίδες". Τέτοια δημοσιεύματα είναι "βούτυρο στο ψωμί" της τράπεζας αλλα και της κυβέρνησης, εάν λάβουμε υπόψη και το γεγονός των αλλαγών στην διοικητική πυραμίδα (βλέπε ΔΣ τράπεζας & ανώτατες θέσεις) που ειναι σε εξέλιξη, με κατάληξη την -κατα τα φαινόμενα- αναπόφευκτη αλλαγή των προέδρου & διευθ/ντος συμβούλου, σίγουρα δεν θ΄αφήσει ανέγγιχτο και ανεπηρέαστο τον ΛΕΠΕΤΕ.
Μην κάνουμε πως δεν βλέπουμε και οτι δεν μας αφορά η περίπτωση των συνδλφ. μας που ήταν στο ΕΤΑΤ και πού & πώς κατέληξαν. Όπως λένε "όταν το σπίτι του
γείτονα καίγεται........", γι αυτό και είναι κατακριτέα η στάση που τήρησαν μερικοί
(μέσω διαδικτύου) με ανόητες κι εμφυλιοπολεμικές απόψεις και εικασίες, ενοχο-
ποιώντας -γι αυτή την δημοσίευση- συνδλφ. άλλων Ταμείων.
Αλήθεια, τι έχει να μας πληροφορήσει το προεδρείο του Συλλόγου για την εκκρε-
μότητα της διαπραγμάτευσης/ρύθμισης των δανειακών υποχρεώσεων του ΛΕΠΕΤΕ
(απο αναγκαστικό δάνειο του Λογ/σμού) προς την Εθνική & την Eurobank ?
τί απέγινε με τις αποφάσεις της Διαχειριστικής Επιτροπής του ΛΕΠΕΤΕ σχετικά με
την παρακράτηση του 6% ύ/ΕΟΠΥΥ σε 532 δικαιούχους & δικαιοδόχους ?
2oν] Έχουμε ν΄αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες απο την εφαρμογή του Ν. 4387/16
(νόμου Κατρούγκαλου) απο τις 13.5.16, ως προς τον επανυπολογισμό των συντάξεων που αφορά την βάση υπολογισμού δηλ. ασφαλιστέες/συντάξιμες αποδοχές και τους συντελεστές/ποσοστά αναπλήρωσης, για όλους απο τότε που ξεκίνησαν να παίρνουν σύνταξη.
Κι εδώ προκύπτει, η επιτακτική και άμεση ανάγκη συνεργασίας του ΣΣΕΤΕ με αντίστοιχους συλλόγους που τα μέλη τους ήταν ασφαλισμένοι σε ειδικά Ταμεία όπως ήταν το πρ.ΤΣΠΕΤΕ προκειμένου να διεκδικήσουν, απο την κυβέρνηση και βουλευτές, διορθωτική νομοθετική παρέμβαση*.
Μην ξεχνάμε, την αδικαιολόγητη καθυστέρηση (κοντεύουν 3 χρόνια) για την
έναρξη των διαβουλεύσεων με την διοίκηση του ΙΚΑ προκειμένου ν΄αποκατασταθούν
οι αδικίες και οι παραβατικοί υπολογισμοί στις κύριες συντάξεις μας, όπως έχουν αποτυπωθεί στο υπόμνημα συνταξ/κών προβλημάτων. Την στιγμή που το "σφαγείο"
της ΤΔΕ συνεχίζει ακάθεκτο τις απορρίψεις των ενστάσεων κατα του ΙΚΑ, όπου οι συνδλφ. είναι απροστάτευτοι και ακάλυπτοι για τα περαιτέρω των αγωγών τους, λόγω της άρνησης της "ηγεσίας" του Συλλόγου να συνδράμει οικονομικά τους ενάγοντες, κατα τ΄άλλα είναι διαθέσιμη να ξοδέψει δεκάδες χιλιάδες ευρω για εκλογές.
Επίσης, τις καθυστερήσεις στην έκδοση οριστικών συντάξεων, επιτείνοντας το
καθεστώς και το όνειδος των προσωρινών συντάξεων σε συνδυασμό με την παρατε-
ταμένη αναμονή έκδοσης των διευκρινιστικών κι εφαρμοστικών εγκυκλίων.
Δεν είναι υπερβολή να πώ οτι, δεν ξέρουμε εάν το επόμενο μήνα τί θα παίρνουμε, πόσοι και γιατί.
3ον] Με την υπογραφή του Πρακτικού συμφωνίας για τα δάνεια των συνδλφ., ως παράρτημα της Ε.Σ.Σ.Ε 2016-2019 μεταξύ ΣΥΕΤΕ και Εθνικής, αποκλείστηκαν προκλητικά οι συνταξιούχοι, για πρώτη φορά στα χρονικά των συμβάσεων μεταξύ Συλλόγων κι εργοδοτών του κλάδου.
Παρα το γεγονός οτι, είχε υποβληθεί ολοκληρωμένο σχέδιο/πρόταση εκ μέρους του ΔΣ του Συλλόγου για την ρύθμιση των δανείων και που υποτίθεται είχε υιοθετήσει
ο ΣΥΕΤΕ και είχε αποδεχθεί η τράπεζα (σε τεχνικό επίπεδο) ως βάση διαπραγμά-
τευσης, ωστόσο το προεδρείο του ΣΣΕΤΕ δεν επέδειξε -ως όφειλε- την δέουσα
επαγρύπνηση και σε συνδυασμό με τον ενδοτισμό του αντίστοιχου προεδρείου του
ΣΥΕΤΕ, είχαμε αυτή την δυσάρεστη κατάληξη.
Ακόμη και η μεταγενέστερη αποστολή επιστολής απο τον ΣΣΕΤΕ, βλέπε σχετικά (http://www.ssete.gr/Announcements.aspx?Cat=1&ID=418) στην εργοδοσία της Εθνικής πέρα απο προσχη- ματική είναι και αμφίβολης αποτελεσματικότητας.
Μέχρι και ο Σύλλογος της A.Bank -που θεωρείται απο τους πιό σκληρούς φιλοεργο-
δοτικούς του κλάδου- υπέγραψε σύμβαση συμπεριλαμβάνοντας τους συνταξ/χους
και με πολύ καλύτερους όρους απ΄ότι του ΣΥΕΤΕ.
4ον] Λοιπά θέματα κι ερωτήματα:
- Όσον αφορά τον υπολογισμό της εισφοράς μας στο ΤΥΠΕΤ, είναι καιρός ν΄αλλάξει αφού και μέσω του ν. Κατρούγκαλου (4387/16) αναγνωρίζεται το "λάθος" που γινόταν, γι αυτό και το ΔΣ του Συλλόγου πρέπει άμεσα ν΄απαιτήσει την αλλαγή
του τρόπου υπολογισμού ώστε η εισφορά υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης που
έπρεπε από το 2010 και μετά (όταν ξεκίνησαν οι Μνημονιακές μειώσεις στις συντάξεις) να επιβάλλεται επί του καταβαλλόμενου ποσού και όχι επί του ονομαστικού που αναγράφεται στην πράξη συνταξιοδότησης.
- Τί έχει να μας ενημερώσει για τις προθέσεις του, το προεδρείο του Συλλόγου,
σχετικά με την προσφυγή στο ΣτΕ για την περικοπή του "εφάπαξ" σ΄ότι αφορά την
σύνταξη και κατάθεση προσθέτων λόγων, την εκτέλεση εισαγγελικής παραγγελίας
για την επίδειξη εγγράφων (αποφάσεις ΔΣ του ΤΑΠΕΤΕ, αναλογιστικές μελέτες) και ότι άλλο χρειάζεται για την στήριξη της προσφυγής ? Αντι να καλλιεργεί ψευδ-
επίγραφες (εξωδικαστικές) προσδοκίες αναπλήρωσης των κλεμμένων "εφάπαξ".
- Ερωτάται το ΔΣ του ΣΣΕΤΕ -και μέσω αυτού ο ΣΥΕΤΕ-σχετικά με τον Λογ/σμό Αποκατάστασης, τελικά θα προκύψει φορολογική επιβάρυνση σε τί ποσοστό και απο πότε ? που κατέληξε η διαβούλευση μεταξύ Εθνικής και Υπ.Οικονομικών (ΓΓΔΕ) ?
- Αναμενομένης νέας "εθελούσιας" αποχώρησης 1600 ατόμων απο την τράπεζα, η
διακηρύξεις και οι προθέσεις τόσο του ΣΥΕΤΕ όσο και της ίδιας της τράπεζας για
επέκταση καταβολής της εργοδοτικής εισφοράς 2% στο ΤΑΠΕΤΕ απο 1.1.2014 και
μετά, δεν αποτυπώνονται ούτε στο κείμενο της ΕΣΣΕ ούτε και σε απόφαση του
ΔΣ της τράπεζας. Οπότε προκύπτει -πρόσθετο- μείζονος σημασίας πρόβλημα για
το ΤΑΠΕΤΕ αλλα και για τον ΛΕΠΕΤΕ & το ΤΥΠΕΤ σ΄ότι αφορά την κάλυψη του
κόστους που θα προκληθεί, απο εργοδοτικές/επιχειρηματικές αποφάσεις, βάσει και του Ν. 3371/05.
Πώς προτίθενται ν΄αντιδράσουν οι ΣΥΕΤΕ & ΣΣΕΤΕ ?
Πώς θ΄αντιμετωπισθεί η δανειακή υποχρέωση του ΤΑΠΕΤΕ (λόγω επιβολής συμ/χής σε ΑΜΚ και απαιτήσεων προηγουμένων "εθελουσίων) απέναντι στην ΕΤΕ & την Εurobank ?
- Πότε επιτέλους θα τεθεί προς επεξεργασία και διεκδίκηση το ζήτημα της
Ανακεφαλαιοποίησης των Ασφαλιστικών Φορέων και όχι των τραπεζών, νισάφι πιά.
Όπως επίσης, πότε θα γίνει η πλήρης αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Φορέων μας, αληθεύει οτι υπάρχουν 4 ακίνητα φιλέτα που μένουν αναξιοποίητα ?

Συνδλφ., η μέχρι τώρα στάση και οι αντιδράσεις, εκ μέρους της "ηγεσίας" του  ΣΣΕΤΕ, για όλα αυτά τα συσσωρευόμενα προβλήματα, χαρακτηρίζεται απο αστή-
ριχτες δικαιολογίες που δεν αντέχουν στην αιτιολογία του αδιεξόδου που οι ίδιοι έχουν προκαλέσει στην ζωή και δράση του Συλλόγου.
Απο μέρους μου (ευτυχώς, δεν είμαι μόνος μου) θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου και θα συνεχίσω να διαθέτω χρόνο για να σας πείσω ότι αξίζει τον κόπο ν΄ασχολούμαστε και να ενδιαφερόμαστε για τα κοινά . Και αν τελικά δεν σας πείσω ή δεν αξίζει τον κόπο και αυτό χρήσιμο μάθημα θα είναι και για μένα αλλά και για εσάς.
                                       Γειά σας και καλό φθινόπωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου