Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΥΠΕΡ ΟΑΕΔ [ από συνδ ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΥΚΑΛΑ]

Την Δευτέρα 23.5.2016 συζητείτο αίτηση ακύρωσης της ΟΤΟΕ στο ΣτΕ κατά της υπουργικής απόφασης για υποχρεωτική παρακράτηση ειδικής εισφοράς 1%  επι του συνόλου των τακτικών αποδοχών, προσθέτων αμοιβών & αποζημιώσεων των εργαζομένων(εν ενεργεία) των τραπεζών & των θυγατρικών τους, υπέρ του ΟΑΕΔ  με ημερομηνία έναρξης απο 1.1.2011.
Η καθιέρωση αυτής της παρακράτησης είχε υπογραφεί επι εποχής υπουργίας Κουτρουμάνη, ως απόρροια του 1ου μνημονίου και στο πλαίσιο των επαχθών/ απεχθών προαπαιτουμένων.
Τελευταία, ο υπουργός Σκουρλέτης το Ιούνιο του 2015 με έγγραφό του (ως Εργασίας τότε) ζητούσε την αμετάκλητη εφαρμογή της παρακράτησης με αναδρομική ισχύ, δηλ. απο 1.1.2011.
Το γεγονός είχε αποκρούσει η ΟΤΟΕ λόγω, του ήδη υφιστάμενου γεγονότος οτι μέρος των κρατήσεων που γίνεται απο τους εργαζομένους, κατευθύνεται προς τον ΟΑΕΔ ως εισφορά υπέρ του κλάδου ανεργίας.
Εις μάτην όμως, γιατί η απαίτηση εκκρεμεί, γι΄αυτό και η ΟΤΟΕ απευθύνεται στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.
Η υπόθεση ανεβλήθη για τις 26.9.2016, ωστόσο, επειδή δεν γνωρίζουμε την απόφαση που θα εκδοθεί απο το ΣτΕ -για την περίπτωση της εις βάρος μας απόφασης- ελλοχεύει ο κίνδυνος για όσους υπηρετούσαν ως εν ενεργεία απο την 1.1.2011 και μέχρι την αφυπηρέτησή τους απο την τράπεζα, να υποστούν νέο
πλήγμα στο εισόδημά τους.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν, πρέπει να παρακολουθείται κι αυτό το ζήτημα και για το οποίο ο ΣΣΕΤΕ αλλα και η ΟΣΤΟΕ επιβάλλεται να συνδράμουν την ΟΤΟΕ με όποιο πρόσφορο μέσο & τρόπο μπορούν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου