Τρίτη, 26 Απριλίου 2016
Ανυπότακτων .....συνέχεια
Στις 21/4 ημέρα Πέμπτη έγινε η δεύτερη συνάντηση των Ανυπότακτων.                  Ο τόπος συνάντησης μας ήταν το κυλικείο του ΣΣΕΤΕ. Τα θέματα  που μας απασχόλησαν ήταν η ενημέρωση για τη συνεδρίαση του ΔΣ  της 20/4 , συζήτηση για τις επερχόμενες αλλαγές στις συντάξεις μας, που θα φέρει το ήδη κατατεθειμένο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και σχεδιασμός της  περαιτέρω πορείας μας.
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ .  ΣΣΕΤΕ 20/4/2016
Α) Κόκκινα Δάνεια
Κάποια από τα σοβαρά θέματα, τα οποία απασχολούν μεγάλη μερίδα συναδέλφων είναι οι ενδεχόμενες ελαφρύνσεις( ή "κούρεμα") στην  αποπληρωμή των "κόκκινων" και αλλά και των "ενήμερων" δανείων. Τη διαμόρφωση της σχετικής πρότασης προς τη Διοίκηση της ΕΤΕ έχει αναλάβει μεικτή επιτροπή ΣΥΕΤΕ-ΣΣΕΤΕ .Περιμέναμε ότι ήδη θα είχαμε κάποια αποτελέσματα καθώς και την ακριβή μορφή του υπομνήματος αιτημάτων το οποίο έχει υποβληθεί προς την κ.Κατσέλη (της οποίας η παραμονή στη Προεδρεία του Ομίλου ΕΤΕ δεν θεωρείται πλέον σίγουρη).Δυστυχώς δεν λάβαμε απαντήσεις
Β) Ισότιμη συμμετοχή συνταξιούχων στο ΤΥΠΕΤ
Η ισότιμη συμμετοχή των συνταξιούχων  ως άμεσα μέλη στο   ΤΥΠΕΤ, (δηλ. με δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι) αποτελεί πάγιο αίτημα των Συνταξιούχων της ΕΤΕ, αλλά μικροπαραταξιακές λογικές και πρακτικές δεν έχουνεπιτρέψει μέχρι σήμερα την σοβαρή διεκδίκηση του αιτήματος …
Στο ΔΣ του ΤΥΠΕΤ λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις για τις οποίες δυστυχώς δεν έχουμε άποψη ( π.χ πρόσφατα δόθηκαν 500.000 ευρώ ως επίδομα ισολογισμού στους εργαζόμενους του ΤΥΠΕΤ!).Φαίνεται οτι το θέμα συναντάει μεγάλα εμπόδια από τους εν ενεργεία ,οι οποίοι πρότειναν στον ένα και μοναδικό εκπρόσωπο του ΣΣΕΤΕ   ,ότι για την ώρα θα μπορούσαν να συζητήσουν τη συμμετοχή τριών εκπροσώπων των συνταξιούχων αλλά και πάλι διορισμένων! ( Κανείς δεν γνωρίζει τη λογική αυτής της πρότασης δηλ. γιατί τρείς και όχι πέντε ,επτά  ή  περισσότερους) εκπροσώπων μας …,Αρνούνται να εισηγηθούν τις απαιτούμενες καταστατικές αλλαγές επειδή ακριβώς φοβούνται την ισότιμη συμμετοχή των συνταξιούχων στο ΤΥΠΕΤ….                                                          Σημειώνεται ότι η ίδια πρόταση εχει επαναληφθεί στο παρελθόν χωρίς επιτυχία όταν στη περσινή ΓΣ δεν καταφέραμε ούτε να δοθεί  ο λόγος στον εκπρόσωπο των συνταξιούχων.

Γ) Επικίνδυνα παιγνίδια με τον ΛΕΠΕΤΕ
Μεγάλη συζήτηση και με μεγάλη ένταση έγινε για μια φορά ακόμη, για τη πρώτη μνημονιακή παρακράτηση του 6% στην επικούρηση μας, βάσει του Ν.4334/2015..Δυστυχώς είναι ένα θέμα το οποίο οι συνάδελφοι μας δεν γνωρίζουν καλά, και μέσα από τον ανταγωνισμό των παρατάξεων έχει χαθεί η αντικειμενική αλήθεια. Πράγματι η συγκεκριμένη παρακράτηση(που αφορά 530 περίπου συναδέλφους ειδικής κατηγορίας οι οποίοι είχαν περίθαλψη ΙΚΑ) δίνει σήμα κινδύνου για μελλοντικές ενδεχόμενες περικοπές στο λογ/μό μας και ο ΣΣΕΤΕ όφειλε ψύχραιμα να το έχει αντιμετωπίσει. ΟΙ ακραίες όμως ερμηνείες ότι δήθεν σήμερα καταρρέει ο ΛΕΠΕΤΕ δεν είναι αληθείς. Βέβαια για το  συγκεκριμένο θέμα έχουμε πάντα μεγάλες ανησυχίες,  οι ενδείξεις είναι άκρως ανησυχητικές και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση.
Δ) Οι δικαστικές εξελίξεις  για το εφάπαξ.
Μέσα στο Μάη έχει ορισθεί η δικάσιμος στο ΣτΕ  για την άδικη περικοπή του εφάπαξ που αφορά όχι μόνο τους 572 συναδέλφους μας ,οι οποίοι έχασαν αναδρομικά  το εφάπαξ τους, αλλά και όλους όσους έφυγαν με τη μεγάλη εθελουσία το Δεκέμβρη του 2013 .Για τη τελευταία αυτή κατηγορία, υπήρξαν μεγάλα προβλήματα και καθημερινά υποβάλλονται ενστάσεις προς το ΙΚΑ για διαφορές στον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών. Ζητήθηκε από το ΔΣ να καταθέσει πρόσθετους λόγους  και γενικά να προσπαθήσει να βοηθήσει το δικηγόρο στην εκδίκαση της τόσο σημαντικής δίκης ,δεν υπήρξε όμως κανένα ενδιαφέρον.

Συνάδελφοι παρότι είναι χρονοβόρο και κουραστικό λόγω της εμπάθειας που υπάρχει ανάμεσα στους εκπροσώπους των παρατάξεων και του κλίματος εχθρότητας, είναι χρήσιμο όσοι από εμάς είναι μέλη του ΣΣΕΤΕ να παρακολουθούν τις  μηνιαίες συνεδριάσεις του. Μάλιστα θα ήταν καλό να έχουμε ένα συντονισμό μεταξύ μας, ώστε αν δεν μπορεί να παρευρεθεί κάποιος να παρευρίσκεται κάποιος άλλος στη θέση του  και να φτιάχνουμε ένα ενημερωτικό δελτίο, ώστε να μαθαίνουμε όλοι  (και οι συνάδελφοι μας της περιφέρειας)τι συζητήθηκε. Αν κάποιος λοιπόν ενδιαφέρεται ας το δηλώσει στα μέλη της συντονιστικής.
ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση του νέου ασφαλιστικού(γεγονός που δεν απασχολεί το ΣΣΕΤΕ),το οποίο για μεν τους συναδέλφους μας που θα συνταξιοδοτηθούν μετά την ψήφιση του, θα εφαρμοσθεί αμέσως ,για δε όλους τους υπόλοιπους χωρίζει τη σύνταξη σε δύο μέρη στην "εθνική σύνταξη" στα 384 ευρώ και το ποσοστό αναπλήρωσης (που για τους παλαιούς συνταξιούχους μέχρι το 2018 θα καταχωρείται σε διαφορετικό "κουτάκι" ως "ασφαλιστική διαφορά")μέχρι να επιτευχθεί ο -αδύντατος σύμφωνα με τον κ.Ρωμανιά , κ.Μπούρλο κα-στόχος του επαναυπολογισμού των συντάξεων των 2.700.000 συνταξιούχων που υπάρχουν σήμερα. Ο νέος αυτός υπολογισμός είναι σίγουρο ότι θα φέρει μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις μας και είναι άγνωστη και η τύχη του ΛΕΠΕΤΕ. Πρέπει λοιπόν να συμμετέχουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στις κινητοποιήσεις που θα προκηρυχθούν (ο ΣΣΕΤΕ βέβαια απλώς θα ακολουθήσει ).
ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΙ...ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ?
Ξεκινήσαμε να διακινούμε το κείμενο μας το  πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη με σκοπό μέχρι τη ΓΣ του ΣΣΕΤΕ να έχουμε εκατό υπογραφές, στόχος σχετικά δύσκολος γιατί και επαγγελματίες συνδικαλιστές δεν είμαστε και ο κόσμος είναι επιφυλακτικός-με το δίκιο του-απέναντι σε νέα σχήματα. Παρόλα αυτά φτάσαμε παραμονές της Συνέλευσης τις 110 περίπου υπογραφές (γεγονός που ‘τρόμαξε’ ε εκπροσώπους παρατάξεων ώστε να μας ‘επιτεθούν’στην ομιλία τους ,μια που άρχισαν να ανησυχούν .Επίσης δεν μας επέτρεψαν να αναρτήσουμε το πανώ μας  όπου γράφαμε ότι "παίρνουμε τη κατάσταση στα χέρια μας").Σήμερα ο στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε όσες περισσότερες υπογραφές μπορούμε. Ήδη στη δεύτερη συνάντηση μας ,που μαζευτήκαμε καμμιά σαρανταριά ,γεμίσαμε το κυλικείο του ΣΣΕΤΕ και ταράξαμε τα βαλτώδη νερά του συλλόγου μας..Σκοπός μας είναι να βρισκόμαστε τουλάχιστον μια φορά το μήνα αλλά και εκτάκτως σε επαφή για οτιδήποτε προκύψει, να γνωριστούμε μεταξύ μας ,να συζητήσουμε τα προβλήματα μας και τους στόχους μας. Για την ώρα ευχόμαστε ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ
Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου